ul.1 Maja 17, 77-100 Bytów
Nawyki żywieniowe, które zostaną ukształtowane w wieku kilku lat, najczęściej pozostają na większość życia. Podpowiadamy więc, co powinno znaleźć się na talerzu przedszkolaka, aby miał siłę do nauki, zabawy i mógł zdrowo się rozwijać.
Na jadłospis dzieci powinny składać się produkty zbożowe, białkowe, cukry, tłuszcze, warzywa oraz owoce – oczywiście w odpowiednich proporcjach! Niewielkie posiłki trzeba jeść od czterech do pięciu razy dziennie.
Na talerzu przedszkolaka podczas każdego posiłku powinny znaleźć się produkty zbożowe, czyli pełnoziarniste kasze, ryż, pieczywo lub makaron. Zawierają one minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk, potas i fosfor, oraz witaminę E i witaminy z grupy B.
Oprócz produktów zbożowych przedszkolak powinien jeść także produkty białkowe, czyli nabiał, mięso, ryby oraz warzywa strączkowe. Komponując posiłki kilkulatka trzeba pamiętać, by codziennie podawać mu chude mięso, a porcję ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Najlepsze są ryby morskie, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy.
Przy każdym posiłku na talerzu powinny pojawiać się również owoce i warzywa, gdyż są cennym źródłem witamin i minerałów. Oprócz tego zawierają błonnik, regulujący pracę układu pokarmowego. Do tego powinny też dojść orzechy oraz nasiona.
Przygotowując posiłek dla dziecka warto sól zamienić na większą ilość przypraw. Kilkulatki nie powinny zjadać więcej niż pięć gramów soli dziennie, stąd ich potrawy muszą być delikatniejsze, ale nie znaczy to wcale, że przez to mniej smaczne.
Zwykle jest tak, że mimo iż rodzice starają się podawać dziecku zdrowe produkty, zawsze znajdzie się coś, co będzie stanowiło pokusę nie do odparcia. Co więc znajduje się na liście produktów, których przedszkolak nie powinien spożywać, ale mimo wszystko o nich marzy?
Oczywiście na pierwszym miejscu znajdują się słodycze, a szczególnie kolorowe cukierki i lizaki. Zawierają one ogromne ilości cukru, który może spowodować próchnicę. Trudno jednak odmówić dziecku ulubionej przekąski, więc cukrowe bomby lepiej zastąpić niewielką ilością czekolady, naturalnie słodzonym jogurtem, czy domowym zdrowym koktajlem.
Na liście produktów zakazanych znajduje się też fast food. Zarówno hamburger, pizza, jak i frytki z baru szybkiej obsługi zawierają mnóstwo niezdrowych substancji – tłuszczu i soli – oraz pustych kalorii. Na pewno nie zastąpią domowego, pysznego posiłku. Ale dania znane z fast foodu można przygotować też w domu – i to w znacznie zdrowszej i lżejszej wersji. Można więc od czasu do czasu zaserwować je domownikom.
Z jadłospisu przedszkolaka trzeba wyeliminować także słodzone soki, gazowane napoje, które zawierają sztuczne konserwanty, a ich spożywanie wywołuje próchnicę. Zamiast tego należy wprowadzić świeżo wyciskane soki oraz wodę niegazowaną.
Nakryciu stołu urody dodaje wystrój regionalny, stylizowany ludową trądycją. Najszlachetniejszym kolorem obrusów była wprawdzie zawsze biel, ale warto pamiętać, że nasze prababcie czyniły w tym względzie pewne wyjątki.
Ponieważ w rozwoju dzieci w wieku trzech i czterech lat obserwuje się duże różnice indywidualne i różne tempo rozwoju uwarunkowane m.in. odmiennymi doświadczeniami rodzinnymi, to nie sposób podać precyzyjnych norm rozwojowych.
Teraz, kiedy już chcę czasem sam decydować nadal oczekuję, że będziecie spełniać moje życzenia, jednak nie bez ograniczeń. Mimo tego, że teraz wydaje Wam się, że nic nie stoi na przeszkodzie zaspokajania wszystkich moich pragnień – uwierzcie mi – na dłuższą metę nie wyjdzie mi to na dobre.
Przedszkole nr 1 w Bytowie
ul. 1 Maja 17, 77-100 Bytów
sekretariat@przedszkole1.bytow.pl
IODO - Mateusz Szenbek
tel. 513 850 227